Herkese selamlar. Peter Lynch’in kullandığı basit hisse senedi değer hesaplamaları ile devam ediyorum. Arada bir bunlara bakarak kendimi güncelliyorum.
Kabaca bana şirketlerimin yerini söylüyor.
Daha önce fiyat/kazanç oranı ve net kâr büyümesi basitçe nasıl değer hesaplanır göstermiştim.
Formülü kısaca özetlersem, eğer şirketin fiyat/kazanç oranı uzun dönemli net kâr büyüme ortalamasından büyükse şirket aşırı değerli oluyor.
Eğer fiyat kazanç oranı uzun dönemli net kârının büyüme oranının altında kalıyorsa bu sefer de şirket gerçek değerinin altında oluyor.
Bu yazıda önce BIST 30 şirketlerine, daha sonra da portföyüme bu oranı uygulayarak bir değer hesabı yapacağım.
Bu sefer farklı olarak enflasyonu da hesaba katacağım. Fakat literatürde bildiğim kadarıyla enflasyonun hesaba katıldığı böyle bir uygulama olmadığını da belirteyim
Hadi başlayalım.

BIST 30’un Fiyat/Kazanç ve Net Kâr Büyümesi ile Değer Hesaplaması

Görüldüğü gibi BIST 30’daki çoğu şirket şu an gerçek değerinin altında işlem görüyor. Çoğu şirketin uzun dönemli büyüme oranı ortalaması ile F/K oranı arasında uçurum var.
Bir de normalde en uç noktaları analizden çıkarmak daha sağlıklı olması için gerekli olabilir. Mesela PETKM’in net kâr büyüme oranı normal dağılımın çok dışında kalmış.
Ama unutmayalım ki bu tür formüller anın fotografını çeker. Kârdaki olası bir artış çıkan sonucu yarın lehte veya aleyhte değiştirebilir.
Şimdi buraya bazı eleştiriler geliyordu geçmişte. Amerika’daki ve Türkiye’deki enflasyon oranları bir mi diye. Böyle bir uygulaması varsa da ben görmedim ama şimdi başka bir yol deneyeceğim. Fiyat/Kazanç oranlarının üzerine enflasyon oranını ekleyip karşılaştırmayı bir de öyle yapacağım.
Bunu yaparken de TCMB’nin Tüketici Fiyat Endeksini kullanacağım. Güncel oran 25.24. Hey maşallah.

Enflasyonu da hesaba kattıktan sonra çıkan değer rakamları çok değişti. Neredeyse şirketlerin tamamı değerinin üstüne geldi. Burada enflasyonun yıkıcı etkisini daha net görebiliyoruz sanırım.
Tabii bu formüle enflasyon eklenmesi ne kadar doğru o da tartışılır.
Formüldeki bir başka çıktı da şu ki: enflasyonun düşmesi enflasyonist olmayan ortamlarda da yüksek kârlılığa ulaşabilen şirketlerin gerçek değerlerinde otomatik olarak artışa sebep olacak.
Şimdi de portföye bakayım.
Portföyün Fiyat/Kazanç ve Net Kâr Büyümesi ile Değer Hesaplaması

Benim portföyüm bu şekilde. Siz de arada sırada portföyünüzün durumunu gözlemlemek için bunu kullanabilirsiniz.
Tabii ki Warren Buffett’ın deyimiyle dikiz aynasından her şey daha berrak görülür. Formülde “5 yıllık net kâr büyüme ortalaması” yerine gelecek 12 ayda sizin öngördüğünüz net kâr büyümesini de koyabiliriniz. O zaman geleceğe yönelik daha sağlıklı ve yararlı bir alet elde etmiş olursunuz.
Benim 5 yıllık ortalamayı kullanmamın sebebi yeterince uzun dönemde ortalama büyümenin yakalanacağını düşündüğüm içindir.
Gelecek yılda ne kadar büyüme göstereceğini tahmin edebiliyorsanız tabii ki daha iyi 🙂
Saygılar.
Teşekkürler.
Desteğiniz için ben çok teşekkür ederim İsmail Bey.
Bilgi için çok teşekkürler. Enflasyon etkisini nasıl yansıttınız bilemiyorum ama belki bir yöntem de, şirketlerin enflasyon etkisi ile düzeltilmiş geçmiş karlılık oranlarının kullanılarak (CAPE oranı) bu karşılaştırmanın yapılması olabilir. Saygılarımla
Sayın İnanç Bey,
Ben basitçe F/K oranına yıllık enflasyon oranını ekledim.
Sizin önerinizi de deneriz neden olmasın. Fakat CAPE oranını daha önce hiç duymamıştım, nereden bulabiliriz acaba?
Katkınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
https://www.investopedia.com/terms/c/cape-ratio.asp
Buradan yola çıkılabilir sanırım. P/E hesabında son yılın kazancına bakmaktansa, geçmiş belli bir sürenin (örneğin 10 yıl) kazançlarını ters discount ederek bugüne taşıyarak ortalamalarını elde etmek üzerine dayalı. Sanırım teorinin amacı, kısa-orta piyasa oynaklığının neden olacağı kazanç hareketliliğinden arınmak ve daha stabil bir kazanç rakamına ulaşmak.
Bildiğim kadarıyla (her orana ya da rasyoya olduğu gibi) CAPE’ getirilen iki temel eleştiri var: 1) gelecektense hep geçmişe bakması 2) fazlasıyla “bearish” bir bakış açısı sunması. Şahsen benim ikisi ile de sorunum yok, sizin gibi değer yatırımcılığına inanıyorum ve tam da ihtiyaç duyulan şekilde daha muhafazakar ve güvenlikli bir bakış sağladığını düşünüyorum.
Selamlar & Saygılar
Sayın İnanç Bey,
Katkınız için çok teşekkür ederim. Bunu biraz inceleyeyim. Bakalım neler çıkacak.
Saygılar.
TÜFE ile bu hesaplamadan bir sonuç çıkarmak yanıltıcı olacaktır. TÜFE olmadan, Fiyat/Kazanç ve Net Kâr Büyümesi ile Değer Hesaplaması, çok daha gerçekçi veriler elde edebilmemizi sağlayacağını düşünüyorum. Paylaşımınız için teşekkürler.
Katkınız için çok teşekkür ederim Cengiz Bey. Enflasyon bu saçma yükseklikten kalıcı olarak düşsün de biz de hiç uğraşmayalım böyle şeylerle:)
Saygılar.
Evelki formul ve bu formulde Petkim en iyi gozukuyor
Sayın Önder Bey,
Bir hesap yaparken iyi ve kötü uç noktalara her zaman kuşkuyla yaklaşmak lazım. Burada PETKM’in net kârındaki ortalama artışın çok yüksek olması normal dağılımın dışında bir durum sergiliyor. Şu anda oran yüksek evet. Ama önemli olan ve cevaplanması gereken aynı net kâr artışı performansını gelecek senelere taşıyabilecek mi? Ya da ne kadarını taşıyabilecek?
Bekleyip göreceğiz.
Saygılar.
Vay be hicbhiç trkcm a ulaşamamış ..ilginc
Çalışmanız ve yazınız için teşekkürler…
Desteğiniz için ben çok teşekkür ederim Özkan Bey.
EREGL
PETKM
SISE
SODA
Alıyoruz sadece o zaman 🙂
Geçen sene bu araştırma yapılsaydı; ”altında” olarak işaretli olan hisse senetlerinin bugünkü durumu -tahminime göre- endeksin çok yukarısında olacaktı ancak en değerinin altında olan ”en çok kar getiren hisse senedi” olmayacaktı diye düşünüyorum.
Bunun teyidini yapma şansına sahip miyiz?
Teşekkürler.
Sayın Yekta Bey,
Alıyoruz demeyelim:) Daha bir çok kritere bakmak lazım alım yapmadan önce.
Geçmiş performanslar konusunda ise hiç araştırma yapmadım. Bakmak lazım seneler itibariyle ne olmuş diye.
Saygılar.
Yiğit Bey Merhabalar,
Gözlemlerinizi CAPE ratio kullanarak yorumlarda yazıldığı gibi mantıklı. Daha kolay olması amacıyla PPP(Purchasing Power Parity)’i kullanarak 5 yılda alım gücünün ne kadar düştüğünü gözlemleyerek enflasyonun asıl etkisini portföyde gösterebilirsiniz. Gelişmekte olan ülkelerde bu tarz değerlendirmeler de enflasyon kesinlikle dahil edilmeli. Yoksa malesef para kazanıyor gibi düşünüp alım gücü kaybı yaşayabilirsiniz.
Saygılarımla,
SMD
Sayın Senihdal,
Evet enflasyon maalesef kanayan yaramız. %20 kazandım diye sevinirsin ama aslında zarardasındır. Sanırım bu sene sonu onu daha net göreceğim.
Katkınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Selamlar 5 yıllık net kar büyümesi verilerine nereden ulaştınız . Net kar büyüme oranına bir önceki dönem için ulaşabiliyorum. Halk kantitatif analizde.
Selamlar Sayın Erkunt Bey,
Ben http://www.investing.com‘dan baktıştım.
https://www.investing.com/equities/aygaz-ratios
Burada şirketin kodunu arama kısmına girin. Oradan şirketin sayfasına girin. Sonra finansallar kısmına, oradan da oranlara girin. Bir sürü şey var.
Umarım faydalı olur.
Saygılar.